Fratar

Vic nam je poslao Mubin iz Travnika! Hvala Mubinu! Saljite nam i vi vase viceve…

Muji crkne auto i odšeta do obližnjeg samostana, gdje pita fratra može li prenoćiti tamo. Fratar mu dopusti, te ga dovede do spavaće sobe. Usred noći Muju probudi nekakav izrazito čudan zvuk, nešto što nikada u životu čuo nije. Ujutro on odmah upita fratra što je to bilo, na što mu ovaj odgovori: “Ne mogu ti to odati, ti nisi fratar.”
Godinama je Muju mučilo što je bio izvor zvuka te se odluči vratiti u samostan i zamoliti za još jednu noć tamo. Kad ono, ista stvar. U neko doba noći se sobom razlijegao nepoznat zvuk, pa Mujo odmah ujutro krene gnjavit fratra:
– Dobro, kakav je to zvuk?
– Neću ti reći. Nisi fratar.
– Pa kako da postanem fratar?
– Obiđi svijet i prebroji svako zrnce pijeska i svaku vlat trave.
Mujo odmagli i nakon još sedam godina vrati se sa svojih putešestvija.
– Oče, obišao sam čitav planet i utvrdio da na njemu ima 132431663784282000000 vlati trave i 274628568755857376332765383240 zrnaca pijeska. Jesam li vičan fratrovanju?
– Jesi. Pođi, da ti predam Sveti ključ.
Pođu oni u podrum, gdje fratar preda Muji ključ, usmjeri ga prema drvenim vratima i kaže: “Sada ćeš saznati što proizvodi taj zvuk.”
Mujo otvori drvena vrata, kad ono nađe se pred kamenim vratima. Otvori i njih, pa na red dođu vrata od tvrde gume, pa bronce, srebra, bakra, platine, zlata, safira, topaza, ametista…
Nakon što je pootvarao nebrojeno mnogo vrata, okrenuo je ključ drhtavim rukama i otvorio posljednja vrata. Mujo je tada konačno ugledao izvor zvuka koji ga je kopkao godinama. Stajao je zaprepašten, bez riječi. Znate li što je vidio?

Ne mogu vam to otkriti, vi niste fratar!!!!